Akustik Gitar Teli Değiştirme

Merhaba; Ben Pitbull Strings’ten Beste. Size bugün Akustik gitarımızın tellerini değiştirirken nelere ihtiyacımız olduğunu, nelere dikkat etmemiz gerektiğini, anlatmaya çalışacağım. Akustik gitarımızın tellerinin belirli periyotlarla değiştirilmesi gerekir. Bunun çevresel veya kullanıma bağlı sebepleri vardır. Genel olarak tellerin gitarın üzerinde bulunduğu süre içinde, gergin bir şekilde durması, ortamdaki neme ve diğer etkenlere maruz kalması, çaldığınız süre içerisinde, sürekli ellerinizdeki terin ve yağın tellere bulaşıp, telleri yıpratması, çalım stilinizden kaynaklı tellerin aşınması, kırılması, ezilmesi gibi seberle gitar tellerinin zarar zarar görmesidir. Çoğu zaman tellerin yüzeyinde kararma gibi gözle görülür izler olmasa da, tellere büyüteç ya da mikroskopla baktığımızda, ne derece aşındıklarını görürüz. Bu gibi sebepler gitarın doğru ses çıkarmasına engel olur.

Akustik Gitar Nedir? Akustik Gitar Telleri Nasıldır?

Günümüzde sıklıkla tercih edilen Akustik gitar, görünüm itibariyle klasik gitarı andıran ancak telleri ve dolayısıyla çıkardığı ses bakımından farklı olan bir enstrümandır. Akustik gitar ile klasik gitar arasındaki yegane farklılık tellerdedir. Bu tip gitarın tellerinde çelik hammaddesi kullanılmaktadır. Genellikle pena ile çalınan akustik gitarlar; özellikle el değmeden çaldığınızda ter sebebiyle korozyona uğramamaktadır. Ancak akustik gitarlar için spesifik bir çalma biçimi olmadığı için el ile çalan kullanıcılar da mevcuttur.

Akustik Gitar Telleri Hakkında Genel Bilgiler

Akustik gitar telleri çelikten yapılmaktadır. En yakın akrabası klasik gitar ile kıyaslarsak; akustik gitar çelik telli gitar, klasik gitar ise naylon telli gitar diyebiliriz. Tellerdeki çelik yapısı akustik gitarlarda ses yankılanmasına sebep olur. Bununla birlikte herhangi bir elektronik altyapı olmadan akustik gitar telleriyle metalik ve sert sesler üretmek mümkündür. Akustik gitar telleri için genellikle 6 tel kullanılmakla beraber, 12 telden oluşan tipleri de mevcuttur.

Akustik Gitar İçin Hangi Tel Uygundur?

Yaygın kullanılan akustik gitarlar için kaliteli tel seçmek oldukça önemlidir. Nitekim telin kalitesi; ses verimliliği, korozyon direnci, konforlu çalma deneyimi ve uzun ömürlülük gibi nitelikleri beraberinde getirir. Pitbull Strings, sektörde en kaliteli akustik gitar telleri üreticisi olarak her bütçeye uygun malzemeler imal eder. Akustik gitar tellerini değiştirecekseniz Pitbull Strings sizler için uygun 3 seri tasarlamıştır:

• Gold Akustik Gitar Teli
• Silver Akustik Gitar Teli
• Venüs Akustik Gitar Teli

Fiyat performans dengesini göz önünde bulunduruyorsanız Silver seri akustik gitar telleri sizler için uygundur. Öte yandan Venüs serisi akustik gitar tellerinde parlak ses, kararmalara karşı dirençlilik ve konforlu çalma deneyimi gibi nitelikler beraberinde gelir. Bu iki tip genel olarak hobi olarak gitar çalanlar için uygun olmaktadır. Eğer profesyonel anlamda gitar çalıyorsanız mevcut telleri Pitbull Strings Gold seri akustik gitar teli ile değiştirmek mantıklı olacaktır. Dünya standartlarında akustik gitar deneyimi yaşamak için gold serisi sizler için daha uygun olacaktır.

Akustik Gitar Telleri Nasıl Değiştirilir?

Buraya kadar akustik gitarın ne olduğu ve hangi gitar telini tercih etmeniz gerektiğinden bahsettik.Şimdi gitarınızın tellerini nasıl değiştireceğiniz konusunda bilgi vereceğim. Bunun için gerekli malzemeler şu şekildedir:

• Akustik Gitar Teli
• Pitbull Enstrüman Temizleyici
• Tel çevirici
• Pena
• Makas ve Pense
• Telleri kurulamak için kağıt peçete feya mikrofiber kurulama bezi
• Tuner -Türkçe adıyla akord aleti-

Gitar teli değiştirirken ortamın derli toplu olması parçaları kaybetme olasılığını minimize edecektir. Öte yandan gitarı akord etme adımı için sessiz bir yeri tercih etmeniz faydalı olacaktır. Akustik gitar teli seçiminden sonra geriye teli değiştirmek kalıyor. Bunun için ekipmanları toplayarak harekete geçebilirsiniz.

Akustik Gitar Teli Değiştirme Adımları

• Eski gitar telini yüksek kaliteli Pitbull akustik gitar teliyle değiştirirken ilk adımda paketi açıyoruz. (Eğer yedek teller kutu içerisinde kapalı kalsın istiyorsanız kilitli kısmın üst tarafından makasla kesebilirsiniz)
• Açtığınız kutunun içinden mavi VCI paket çıkacak. Telleri değiştirdikten sonra bu paketi atmamak oldukça önemli. Çünkü bu pakedin tekrar kullanılabilir olma özelliği var.
• Pitbull akustik gitar teli içeriği 2 sarımsız gümüş renkli, 1 sarımlı bronz renkli tel ve 3 sarımlı bronz renkli tellerden oluşuyor. Teller birbirine sarılı halde olacaktır. Bu noktada telleri ayırmak gerekmektedir.
• Telleri birbirinden ayırmak için 2. Tel olan Si telinde, üzerinde B harfi bulunan bir harf zarı göreceksiniz. B harfi, müzik dilinde Si notasını simgeler. Diğer tellerden kalın ve sarımlı bronz renkli olan tel SOL yani 3. Tel(G harfi ile gösterilir), ince olan tel, Mİ yani 1. Tel E harfi ile gösterilir. Sarımlı tellerde 5. Tel olan LA telinde, üzerinde A harfi olan bir harf zarı göreceksiniz. A müzik dilinde LA notasını simgeler. Kalın olan sarımlı tel E yani Mİ(6. TEL), daha ince olan sarımlı tel D yani RE(4. TELDİR) Tellerimizi kolayca tanımladıktan sonra sıra ile gitarımıza takabiliriz.
• Bu aşamada dikkat etmemiz gereken hususlardan biri; köprüdeki pinlerin kesik tarafı, telin geçeceği, gitarın sap kısmına doğru bakan yönüne denk gelmesidir. Telin top takılmış kısmını köprüye takacağız. Sarımın bittiği yer olan yani top olmayan tarafı ise, kafa kısmına yani burguların olduğu tarafa takacağız.
• Önce köprü tarafından başlıyoruz. Kalın Mi Telimizi top kısmından pinin boyutunu aşmayacak kadar pay bırakarak,köprünün iç tarafına geçiriyoruz, pini kontrollü bir şekilde iterek telin sıkışmasını sağlıyoruz.
• Daha sonra aynı işlemleri LA teli ve RE teli için de tekrar ediyoruz.
• Telleri 2 grup olarak düşünürsek, bu taktığımız tel gurubu bas taraf, yani kalın teller, şimdi takacağımız tellerin olduğu tel gurubu, tiz taraf yani ince teller olarak adlandırılabilir. Tiz tarafın ilk teli olarak, SOL telinden başlayabiliriz. Köprü tarafında yapacağımız işlem değişmiyor, diğer tellerle aynı.
• Diğer tellerimizden Sİ ve ince Mİ teline de aynı işlemi uyguluyoruz. Telin burgulara doğru olan tarafını tutarak, bir üst burguyu biraz geçecek kadar pay bırakıyoruz.Telin uc kısmını yukarı doğru büküyoruz.
• Bir elimizle telin tuşeye bakan kısmını tutup, diğer elimizle de tel çevirici ile teli sarıyoruz.Sarma esnasında, telin burgu tarafında değil, içe bakacak şekilde sarılmasına dikkat edin. Sarma işlemini, telde boşluk kalmayana kadar devam ettiriyoruz.Yani telin ses çıkaracak kadar gerilmesi gerekli. Diğer tellere de aynı işlemleri uygulayarak devam ediyoruz.
• Tiz yani ince olan grubu da takarken, sarma esnasında, telin burgu tarafında değil, içe bakacak şekilde sarılmasına dikkat edin. Burguya taktığımız kısımda, ince Mİ telinin daha pürüssüz bir yüzeyi olduğundan ve kaymaya daha müsait olduğundan dolayı, daha fazla önlem alacağız.
• Telimizi burgunun deliğinden geçirdikten sonra, sağa doğru hafifçe kıvırarak, telin alt kısmından geçiriyoruz.
• Sonra tekrar sağa kıvırarak, burgu deliğinden geçiriyoruz.Pense vasıtasıyla çekerek, boşluğunu aldığımızda telimizi kilitlemiş olduk.
• Tel çevirici ile teli burguya sarıyoruz. Bunu yaparken yine dikkat etmemiz gereken durum, telin burguya doğru değil, iç kısma doğru dolanıyor olması.
• Akord için cep telefonumuza indirdiğimiz bir akord aplikasyonu ve pena kullanabiliriz.
• Penamız ile tellere hafifçe vurarak gitarımızı akordluyoruz. Birkaç kez akord işlemini tekrar ederek, tellerin doğru gerginlikte kaldığından emin oluyoruz.
• Akordumuzu yaptıktan sonra, kafa kısmındaki gereksiz telleri, burgulara yakın bir yerden kesiyoruz.
• Tel değiştirme işlemimiz başarıyla sona erdi.

Eğer akustik gitar teli nasıl değiştirilir konusunda hala kafanızda soru işaretleri varsa Youtube kanalımıza abone olarak, bilgilendirici videolardan haberdar olabilirsiniz. Pitbull Strings’e ilginizden dolayı teşekkür eder, bol müzikli günler dileriz.

Klasik Gitarımıza Hangi Teller Uygundur
Normal Tansiyon ile Hard(yüksek) Tansiyon Gitar Telleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir yanıt yazın

Menü

Sepetim

Close
Viewed

Recently Viewed

Close

Quickview

Close

Categories